Friday, March 30, 2012

Kari Ikan Tenggiri


Salam jumaat..

Apa Khabar? semalam saya ke hospital SJMC melwat suami sepupu saya yang nazak akibat leukemia.. sayu saya tengok isteri dan anak2 dia yang masih kecik tu.. tp apakan daya Allah perancang terhebat. mungkin ada hikmahnya.. saya balik selepas melawat.. selepas maghrib saya menerima khabar dia telah meninggal dunia.. Innalillah.. akhirnya dia pergi jua.. isteri dia sangat redha dengan pemergian suami tercinta.. lebih baik dia pergi dari terus tersiksa ..mungkin itu yang terbaik.. saya pergi ke surau tempat dia di mandikan..sayu melihat anak2 arwah.. Mungkin ada hikmah disebalik semua ini.. Anak2 arwah semua berjaya dalam pelajaran.. yang baru2 ni mengambil SPM dapat 10 A.. yang UPSR dapat 5A.. yang sulung sedang belajar di University Petronas.. yang empat lagi anaknya masih kecil .. Semoga Kak Ida tabah menghadapi dugaan ini.





Ok lah kite ke resepi.. manu ni saya buat hari rabu ari tu.. hehe.. saya ni memang die hard fan kari lah...hehehe


Meh kite cek resepi:

Sumber:Dunia Kecil Kita
Bahan:
Ikan Tenggiri ~nak letak ikan ikan yang awak suka pon bole.. jgn letak ikan 'jaws" sudah hehehe

Bawang Merah,Bawang Putih dan Halia ~dihiris~
Halba campur (satu sudu kecik)
Santan
Daun Kari
Rempah Kari Ikan
Garam
Air

Cara:
1. Tumiskan bahan hiris dan daun kari hingga naik bau
2. Masukkan rempah kari dan halba campur ~rempah kari ni.. saya letak memang banyak baru cam kari mamak sikit... hehehe
3. Gaul rata dan hingga pecah minyak
4. Masukkan air sikit
5. Biar didih
6. Masukkan Ikan sampai mendidih
7. Masukkan santan ~saya guna santan pekat~
8. Biar mendidih, letak garam

~kalau nak letak bendi.. bubuh nak akhir tu..



Selamat mencuba




Wednesday, March 28, 2012

Brownies Mudah








Semalam aku buat brownies ni.. ini dah second time.. cuma kali baru 'dan' nak amik gambo.. sebelum ni buat.. alih2 dah abih.. tak 'dan' nak posing.. resepi brownies mudah ni saya amik dari dapur Hana.. memang sedap.. feveret suami dan anak.. terima kasih ye.. izin saya tempel kt sini pulak.. sukatan untuk brownies ni memang sikit.. kalau nak buat banyak doublekan bahan tu ye.. saya buat sikit je.. cukup lah untuk ngap ngap sekali tu.. cik suami kata buatlah banyak sikit.. hehe.. nanti saya buat lagi ye..

RESEPI BROWNIES MUDAH
sumber asal : wssary@myresipi.com

Bahan-bahan
6 sb serbuk koko *saya bubuh dalam 5 sudu je.. tu pun rasa coklat kuat tp nanti kena kurangkan lagi
1/4 cawan mentega cair
1 cawan gula- hana buh 1/3cwn gula putih, 2/3cwn gula perang *saya guna gula perang
1/2 sk vanilla* tak letak sebab dah abih..alhamdulillah tak jejas rasa dan bau.. hehehe
1/4 sk garam
1/3 cawan tepung gandum
2 butir telur
1 cawan kekacang - optional
Cara-cara
Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm - hana sapu loyang dengan butter
Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min. ~ saya letak dlm cup.. anak senang nak makan.. hehe..tak payah nak potong2 lagi .. kes penyakit M melanda.. hehehe


Selamat Mencuba!!!!!


anak dara aku dok jilat belen cekelat dalam bowl.. hehehe..

















Tuesday, March 27, 2012

Sup Ketam



Asslammualaikum

Lambat aku tulis entry hari ni.. banyak lak keje nyer.. Sup ketam ni aku buat semalam .. hehe.. ketam sekarang punyalah mahal.. tp tu lah tekak ni teringin pulak.. xde la banyak.. yang makan nye aku sorang..


Untuk buat Sup ni .. ala senang je.. bawang merah, putih dan halia sikit di hiris, tumis, masukkan air..bile mendidih masukkan ketam yang kita dah basuh tu.. biar kejap.. masukkan daun sup, garam. Siap!! senang je...




Monday, March 26, 2012

Nasi Ayam



Assalammualaikum. selamat hari isnin.. hehehe.. semalam hari ahad.. adik aku dtg umah ngan anak2 nya.. suami ada ganes bowling so dia dtg le lepak umah aku.. so sempena dia dtg aku masak la nasi ayam.. Nasi ayam ni aku main campak2 je.. takde sukat2.. senang buat dia tak susah.. hehehe

Jom kite cek bahan:

1. Beras..~ beras apa pun tak pe. tp kalau pakai beras basmathi lagi cun gitu berderai je..

2. Ayam~ yang ni bahan penting kalau tak jadi nasi ayam la... hehehe..

3. Marjerin ~ guna la dalm 2 sudu besar gitu.. tujuannya nak kasi kuning and sara lemak2 sikit kat kita nasi

4. Bawang merah, bawang putih dan halia ~ jumlah bahan ni .. tgk lah kita banyak mana kita nak masak tu.. kalau kita masak se 'pot' nasi je... bahan nya dlm 2 atau 3 ulas je.. halia tu pulah besar2 ibu jari.. semua bahan ni aku hiris je ye..

5. Kiub pati ayam~ 1 kiub

6. Sup bunjut~ 1

7. Cili hidup ~ 5 biji

8. Garam, gula, kicap manis dan sos cili

9. Daun Pandan

10. Daun Sup

Cara-cara nya pulak:

1. Rebus ayam dulu~ pastikan ayam tu dah potong ye... kang ada pulak yang rebus sekor terus.. hehe.. masukkak kiub ayam.. biar sampai mendidih dan ayam masak. Tutup Api. Keluarkan ayam.. simpan air rebusan tu.. make sure korang rebus tu air bior bebanyak ye.. sebabnya air tu kita guna nak masak nasi, buat sambal dia..

2.Panaskan periuk, masukkan marjerin ke planta bole.. tumis bahan-bahan hiris dan rempah ratus (4 sekawan tu) dan juga daun pandan.. tumis hingga naik bau.. masukkan beras yang dah basuh dan tos.. masukkan air rebusan.. bubuh garam, gaul rata.. pastu.. masak lah nasi macam biasa..

3. Belen air rebusan tu ..masukkan sup bunjut, letak garam dan daun sup.. biar mendidih rasa garamnya.. siap!

4. Cili hidup tu pulak.. kita blend dengan bawang putih, masukan air rebusan ayam sikit.. dan masakkan kejap dalam periuk.. masukkan cuka sikit atau sos tomato.. gula dan garam.. siap!

5. Ayam yang kita dah tos tadi.. letak dalam mangkuk besar.. bubuh kicap manis, sos cili dan gula serta garam sikit.. gaul ayam tu.. guna sudu ye.. perap kejap.. sebab ayam tu kita dah rebus so akan ada air sikit.. so air tu kita bole guna untuk buat kicap nya.. kalau tak de.. amik air rebusan letak kicap.. sudah.. Siap!!


6. Goreng ayam nya.. dan tubuk sikit masa nak makan.. dah siap!!!!!


Cubalah ye

Sunday, March 25, 2012

Bubur Cha Cha




Assalammualaikum...

Apa habaq? saya sihat alhamdulillah.. dah janji nak buat.. akhirnya buat juga bubur cha cha aku ni.. hehehe..

buatnya memang senang.. meh kita cek resepi:

Bahan:

cha-cha *yg kaler kaler tu.. nak berapa banyak terpulang
santan
sedikit gula melaka
gula (ikut citarasa)
secubit garam
sehelai daun pandan *tak letak.. luper tapi tak jejas rasa cuma tak wangi
Keledek*potong dadu.. tak nak letak pun tak per
Biji sagu* sikit je.. rendam seketika

Cara:

Rebus keledek sampai empuk..toskan.. rebus cha cha..sampai kembang sikit ,toskan . Dalam periuk, masukkan air dlm secawan je.. agak2 tgk byk bahan kite.. masukkan keledek, cha cha, biji sagu, gula melaka, gula sikit, santan dan garam dan daun pandan. Biar sampai mendidih dan bila biji sagu tu dah kembang .. rasakan manis dan lemak bubur.. Siap!!


Selamat Mencuba..

Friday, March 23, 2012

Sup Kiub Ayam




Assalammualaikum.. salam Jumaat..penghulu segala hari.. minggu ni aku menerima berita 2 kematian.. satu kawan sekolah .. walau pun tak begitu mengenali arwah tetapi sedih tetap sedih dan pagi ni Ibu kepada kawan saya pula... Semoga roh mereka ditempat dikalangan para syuhadah.. Al-fatihah .. moga ahli keluarga mereka tabah menghadapi dugaan ini.

Oklah.. menu sup aku .. aku buat kelmarin.. dah salu buat.. memang senang, cepat dan sedap ... hehehe.. anak2 kemain suka lagi.. takyah bg resepi kan?korang mesti dah tahu.. ala senang je.. campak2 je... hehehe...

ok lah.. babai.. erm.. petang ni nak buat bubur cha-cha.. planning kemain lagi.. bila penyakit M tu dtg.. bubur kemana apa pun x boley..hehe kalau jadi.. nanti aku kasi tayang ye...






Thursday, March 22, 2012

Sambal Ikan Tenggiri


Saya ni orang melaka.. kalau masak tu.. lauk kena merah.. hahaha.maknanya cili le tu.. hehhe.. aku pun cenggitu gak.. gasak lah... tp memang kena ada pedas kalau tak .. tak melaka lah.. hahahahha.. yo yo je... ok kite cek resepi ........



Bahan:

Ikan Tenggiri *ikan apa2 pun boleh
Bawang merah
ikan bilis *sikit je
Cili Kisar
Asam jawa* amik airnya.. sikit je
Air *sikit je ye..
Garam
perasa


Cara:
1. Goreng ikan sehingga garing .. angkat toskan
2. Blender bawang dan ikan bilis
3. Tumis bahan yang di blender dan cili kisar.. sehingga pecah minyak
4. Masukkan air asam jawa.. sikit ye je
5. Masukkan air sikit.. nak kasi kuah
6. Masukkan garam dan perasa.


Siap!!!

Wednesday, March 21, 2012

Bawal masam manis


Menu semalam aku.. ikan bawal masam manis.. feveret cik abang... buat la dlm 3 ekor gitu... habis.. biasanya kalau masak camni.. anak-anak kena masak lauk lain yang tak pedas...

moh kite cek resepi


Bahan:
Ikan Bawal *nak guna ikan apa pun bole.. jgn ikan jerung sudah.. hehehe
Bawang merah (di potong 8)
Bawang putih *di tumbuk
Halia *di tumbuk
Cili kisar
Sos Cili
Sos tiram
Sos tomato
Kicap Pekat
Carrot (di potong dadu)
Bunga Kobis
Kacang Panjang
Air *kasi kuah sikit
Kiub Pati Ayam
Garam
Gula

***sayur mayur kalau nak bubuh yg lenlain pun bole jugak.. tak bubuh pun bole dan jumlah bahan tu agak2 laye.. saya ni main campak2 je..


Cara:
1. Goreng ikan hingga garing.. angkat
2. Masukkan bahan tumbuk.. tumis hingga naik bau..
3. Masukkan cili kisar *kalau tak nak pedas bubuh sikit je..
4. Tumis hingga pecah minyak..
5. Masukkan Segala sos di atas.. chup chup.. hahaha.. masukkan bawang
6. Bubuh air.. gaul seketika
7. Masukkan sayur mayur.. biar masak kejap
8. Bubuh garam,gula dan kiub..
9. Rasa masin , masam . manis nye... yang mana rasa cam terkurang tu.. tambah la.. kalau dah terlebih tu.. tak dapek de nak nolong eh... hehehehe

resepi ni memang cepat dan yang penting sedap!!!!!

Tuesday, March 20, 2012

Kek Pisang Gebu



Assalammualaikum.. kepada yang menyinggah blog aku yang hangat2 tahi ayam ni.. hahahhaha... ok lah.. moh kita ke resepi.. macam gambaq kat atas ni.. Kek pisang gebu dah lama ada kt listing resepi aku rupanya.. tp tak terbuat.. hehe.. bila aritu jenjelan kat wall Kak Puteri Aida..ternampak pulak dia buat kek ni tp dalam bentuk cup..wah!! terus tergoda..terima kasih kak! .. bahan2 untuk kek ni tak susah.. senang je.. godek2 bahan siap!! senang je..

Asal resepi ni dari blog Bukan Sekadar Masakan .. memang sesuai lah dengan nama nya.. Kek Pisang Gebu.. memang gebu.. rasa dia memang sama lah cam kite beli kt kedai tu.. sedap!! anak dara ku dok makan satu satu bile dah masak.. yg dlm cup tu lah.. adunan ni aku buat separuh dlm cup separuh dlm loyang.. hehe.. nak bg mak mertua ..hehe..

Meh kite cek resepi:

RESEPI KEK PISANG GEBU
Sumber : http://jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu, Puteri Aida, Nora

BAHAN-BAHAN :

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula ------->sy guna 1 1/4 cwn brown sugar..tp klau pisang dh manis, krgkn gula yer *saya pun guna brown sugar
3 biji pisang dilenyek ------->sy guna 4biji pisang (medium size) *saya guna 3 biji pisang.. besar pulak pisangnye hehe
1/2 cawan minyak masak ----->sy guna butter cair (dlm 6-7 sudu bsr dpt 1/2 cwn)
1 s/k esen vanila
2 biji telur --------->sy guna 3biji telur *saya guna 2 biji telur gred A
1/2 sudu teh ovallette ----->sy tambah *saya letak..
Choc Chips secukup nyr

CARA-CARA :

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur, ovallette dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan adunan dalam paper cup/cup muffin. Letakkan choc. chips dan bakar pada suhu 160-170C darjah selama 20 minit. (suhu & masa bgtg pd oven masing2 yer)

4. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai


Selamat mencuba!!!

Monday, March 19, 2012

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH MAMAK PENANG


Apa khabar? saya dan keluarga Alhamdulillah sihat

Ok lah kite terus ke menu saya.. hehe.. ayam kicap berempah mamak penang.. memang sedap!!!!! wahhh.. rasanya bole makan dengan nasi putih, nasi minyak atau nasi jagung.. rasa dia erm.. ada rasa kari, kicap dan rempah.. memang sedap lah.. recommended!!

Resepi ni saya amik Dari Dapur Madihah .. terima kasih untuk resepi yang sedap ni.. kak madihah dah ringkas kan menu dari mamak aji.. jom cek resepi



AYAM MASAK KICAP BEREMPAH MAMAK PENANG
Resepi :Mamak Haji
Sumber : Kak Watties@homemadecakes, Kak Ayu & MaDiHaA dan Nora

Bahan:
1 ekor ayam (1.7kg – 1.6kg) dipotong 16
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 tsp serbuk lada hitam (yang ditumbuk sendiri)
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 tsp air limau nipis *saya tak letak.. lupe hehe.. tp sedap jugak
1 tsp Jintan manis *tak letak sebab takde stok la pulak..
1 tsp Jintan Putih
1/2 s/b serbuk kas-kas (optional) ~ (Ayu tak letak ni tapi MaDiHaA letak sbb ada stok) *saya letak
1 sudu besar serbuk cili (boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin) (MaDiHaA jadikan pes) *saya guna cili kisar
2 sudu besar rempah kari Daging (MaDiHaA jadikan pes)
3 kuntum bunga lawang-(Ayu gunakan 1 aje MaDiHaA guna 2)
1 inci kulit kayu manis
3 buah pelaga
2 batang serai yang telah di ketuk.
Garam , Gula secukup rasa.
1 cawan air (yg ni MaDiHaA tambah) *saya letak kasi kuah sikit..


Bahan kisar

3 Biji bawang besar
3 inci halia
1 ulas bawang putih

Cara menyediakannya:
1. Gaul rata ayam bersama serbuk kunyit & garam. Goreng ayam 3 suku masak & ketepikan dahulu. Panaskan minyak dalam kuali yang lain, tumiskan serai, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik bau masukkan bahan kisar & tumis hingga harum & naik minyak. Masukkan pes cili & pes serbuk kari daging & masak lagi hingga wangi.

2. Masukan semua bahan-bahan yang lain di atas dan biarkan kuahnya mendidih. Masukan ayam yang telah goreng. Kecilkan api dan biarkan selama 10 minit – 15 minit di masak. MaDiHaA tambah 1 cawan air. Masak hingga agak kering & rasa kemasinannya & bolehlah tambahkan garam JIKA PERLU.

3. Tutup api dan masukan perahan air limau 1 tsp . Taburkan bawang goreng. Hidangan telah sedia.

Selamat mencuba!






Saturday, March 17, 2012

Ayam Rica-Rica



Assalammualaikum...

Apa khabar? hehehe... dah lama tak bersiaran... kena mula balik nih..

Ok lah.. malas nak membel pepanjang..hehe.. ayam rica-rica ni saya ambil dari blog Dari Dapur Madihah.. memang sedap!!!!
Masa memasak tu wangi je.. ye lah ada serai, daun limau purut dengan daun pandan.. ha...dengar macam.. sedap ke bubuh semua tu? jawapan saya.. memang sedap.. rasa dia macam bersatu gitu...hahahha..
Resepi asal dari Indonesia..


Kita cek resepi...

Ayam Rica Rica (Masakan Manado, Indonesia)
Resepi : Shinta-littlekitchen
Diolah oleh : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan :
1 ekor ayam sederhana, potong ikut kesukaan
1 biji limau nipis ~ diperah & ambil jusnya
4 sdm minyak untuk menumis
6 ulas bawang merah ~ di hiris (boleh diganti bawang bombay)
2 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
1 helai daun pandan ~ dipotong2 3 inci panjang
2 cawan air
Garam secukupnya
1 sudu kecil gula (MaDiHaA tambah)
Minyak masak untuk menggoreng ayam secukupnya

Bahan dikisar halus
14 biji cili padi merah (boleh dikurangkan kalau tak kuat pedas)
7 biji cili merah
4 ulas bawang putih
4 cm halia
2 biji tomato ranum, ukuran sedang

Cara menyediakan
1. Bersihkan ayam & tos. Perap sebentar dengan setengah dari jus limau nipis lebih kurang 5 minit. Kemudian cuci dan toskan.
2. Panaskan minyak & gorengkan sebentar ayam (tanpa dilumur garam/kunyit) setengah masak. (resepi asal tak goreng tp MaDiHaA goreng kejap agak2 ayam nampak masak sikit je.. tp tak nampak garing) *saya pun sama . Angkat & ketepikan sebentar. Dalam kuali yang lain, tumis bahan kisar hingga wangi & garing.
3. Masukkan hirisan bawang merah/bombay, serai, daun limau purut, pandan dan gaul rata. Masukkan ayam dan air dan kacau rata.
4. Masukkan jus limau nipis lebihan tadi, garam & gula secukup rasa, tutup sambil sesekali dikacau.
5. Biarkan hingga rempah meresap dan airnya kering sedikit.
6. Siap sedia untuk dihidangkan.


Selamat mencuba!!!!!!!! tak rugi woooooo.. hehehe

Friday, March 16, 2012

Nasi Goreng Cili Padi


Nasi Goreng Cili Padi

Bahan:
Nasi ( lebih sedap kalau nasi yang dah dimasak semalaman)
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis (dibasuh dan diblend sekejap)
Daging *saya hiris nipis dan hiris lagi kenkonon nak jadikan macam daging hancur..
Cili Padi *saya bubuh memang banyak... kalau tak nak pedas terpulang
Garam
Perasa

~bawang merah , putih dan cili padi di blender sekali~

Cara:
1. Panaskan minyak
2. Masukkan daging (gaul rata dan goreng seketika )
3. Masukkan ikan bilis yang di blend (gaul rata biar seketika)
4. Masukkan bawang merah, putih dan cili yang di kisar.. gaul rata
5. Masukkan garam dan perasa
6. Masukkan nasi.. gaul rata
7. Biar seketika.. gaul selalu
8. Siap!!


nota: saya suka sertakan dengan garam skeali masa kisar bawang merah, putih dan cili tu... cepat sikit..


Selamat mencuba!!!!!

Thursday, March 15, 2012



Kacang Panjang Goreng dengan Hati ayam dan Tauhu


Bahan:

Kacang panjang (di potong serong)
Bawang merah
Bawang putih
Hati ayam
Tauhu
Garam
Lada putih
Perasa


Cara:

1. Panaskan minyak
2. Masukkan hati ayam (gaul rata)
3. masukkan bawang merah dan putih .. tumis hingga naik bau
4. Masukkan air sikit
5. Masukkan kacang panjang
5. Masukkan Tauhu
6. Kecil api ( tutup dengan penutup.. bagi cepat lembut kacang panjang.. gaul rata)
7. Masukkan garam, lada putih sikit dan perasa.
8. Siap



Selamat mencuba!!!!!


Kari Ayam





Kari Ayam


Bahan:

Ayam ( di potong kecil)
Bawang Merah
Bawang putih
Halia (1 inch )
Daun kari
Serbuk kari Babas (ayam dan daging) *serbuk kari dibancuh sikit dengan air*
Santan ( saya guna santan pekat)
Garam
Kentang
Garam
Perasa

Cara:

1. Bawang merah, bawang putih dan halia di blend halus
2. Panaskan minyak
3. Masukkan daun kari
4. Masukkan bahan blend (gaul rata) sampai naik bau
5. Masukkan rempah kari ( saya suka letak banyak, nak kan rasa kari kaw.. hehe)
6. Gaul rata .. tumis hingga pecah minyak
7. Masukkan kentang.. letak air secawan (gail rata.. masak hingga kentang agak empuk)
8. Masukkan ayam (gaul rata) masak dalam 5 minit
9. Masukkan santan pekat tadi..
10. Letak garam dan tomato.
11. Tutup api





nota: Kalau nak masukkan 1 sudu serbuk cili atau chili paste pun bole. Masa bahan blend dah naik bau masukkan chili paste dan serbuk kari.


Selamat mencuba!!
terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..