Monday, January 14, 2013

Sambal Paru



Sambal paru di requested oleh cik abang.. tapi saya masak ikut tekak hehehe... dia suka kalau paru tu garing2 sikit.. tapi saya suka lempap2 camni.. tapi demi cinta dia makan juga.. heheheheh.. nanti saya masak ikut yang awak suka ye... 

Buatnya senang je.. cuma memula tu je.. nak kena rebus hingga empuk.. pastu hiris sedang2 nipis.. atau nipis2 pun bole.. 

Amil sebiji bawang besar, bawang putih dalam 3 ulas, cili hidup (merah) dalam 4 tangkai.. sikit je cili api kasik pedas sikit..seme bahan ni di kisar. 
Panaskan minyak, masukkan bahan kisar hingga naik bau.. dan pecah minyak.. masukkan garam, perasa dan gula sikit..gaul rata.. masukkan paru yang dah dihiris tadi. Gaul rata. Siap!

*kalau nak garing sikit paru tu.. lepas di hiris, goreng sekejap.. hingga agak2 garing. angkat. 

Thursday, January 10, 2013

Kerutuk Ayam


Assalammualaikum.. lama dah.. saya tak update.. agak sibuk sikit.. hari ni saya update.. Kerutuk Ayam.. ada yang sebut kerutup.. tak kisah la yang mana.. janji sebutannya lebuh kurang.. 

Ni kira first time saya masak lauk ni.. selama ni makan kat kedai tak tau la pulak .. namanya kerutuk keke.. nampak benau lapau.. hahaha.. pertama kali masak.. sedap jugak.. ye lah.. asik masak sambal, asam pedas.. goreng ayam.. tu je la ulang tayang.. ari ni try masak ni.. nanti bole cuba lagi.. 

Memula tu rasa cam .. susah ke mak buat.. ye lah.. saya ni kalau bahan2 nya susah2 dan saya tak kenal.. memang la saya tak jadi buat.. dan saya sebolehnya akan cari resepi yang agak sama tapi mudah sikit.. 

Saya dok Google.. resepi seme lebuh kurang sama.. so belek2 oh.. takde lah susah sangat..kekeke

Meh kita cek resepi.. 

Bahan:
Ayam (di kerat2 12)
Bawang merah(sebiji yang besar)*
Bawang putih (4 ulas)*
Halia( dalam besar ibu jari)*
Cili kering (ni dalam 2 sudu besar)
Santan pekat
Gula merah/melaka/pasir *ikut rasa
Perasa
serai dititik
Rempah sekawan
Rempah kerutuk


Bahan bertanda* dikisar ye. 

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan rempah sekawan dan bahan kisar serta serai, gaul rata.. tumis hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan rempah kerutuk. Gaul rata. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sedikit air. Masukkan ayam. Biar seketika. Masukkan santan pekat. Biar mendidih. Masukkan garam, gula dan perasa. Biar kuah agak pekat dan ayam dah masak. Siap! 

makan dengan nasi panas.. terbaikk!! 
terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..