Sunday, October 27, 2013

Moist Chocolate Cake





Jemput makan kek! hehe.. semalam hari rajin dan hari tak berapa nak best bagi aku la hehe.. macam2 halangan masa buat kek nih.. Kek moist ni senang je buatnya sebab aku memang selalu buat dulu la hahaha mungkin penyakit M yang bersarang dah pulih kekekeke... 

Sebelum aku buat kek moist ni, aku dah buat satu adunan kek coklat resepi lain versi bakar..tapi harapan ku hancur bak pasir ditiup angin hahahaha... bukan sebab tak jadi sebab salah buat atau resepi salah ke.. atau hangus ke.. tapi sebab adunan kek ni terlambak didalam oven!! ha?? macamana tu? ha.. tu la kan nak buat camner.. masa nak masukkan dalam oven si kakak ngan adik dok bertolak, sebok nak tgk adunan kek aku ni ha.. dgn berhati-hati nak masukkan.. si adik gi tarik baju aku kebelakang.. apalagi .. redha jela.. masa tu marah memang marah tapi benda da nak terjadi :(( 

Tapi aku masih tak puas hati..huahua.. nak jugak buat kek ni ha.. so aku buat la version kukus macam yang selalu ( bole bakar juga ye resepi ni tapi kukus lebih moist). Aku buat kek ni.. dgn serba kekurangan ceh ceh.. gula aku kurangkan sebab dah habis.. dan telur sepatutnya 4 biji tapi telur da habis stok pulak tinggal 3 biji (gred B) aku redah je la.. Alhamdulillah jadi. 

Aku dah pernah buat entry ni sebelum ni.. SINI tapi hari ni aku salin kat sini jugak ye..Resepi ni dari kak Munirah Baharom, terima kasih semoga ilmu ni bermanfaat buat semua. 

bhn2 A:
1 cwn gula pasir (*rasanya kurangkan gula lagi sedap, kalau tak suka manis macam saya hehe..)
1 cwn serbuk koko (*kali ni aku guna dark koko mungkin sebab tu kaler kek aku sangat hitam legam hahaha)
1 cwn susu cair..
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak msk..
*semua bhn d'atas gaul sebati n msk atas api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dh sebati.

bhn2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kcil (sudu kfc)
*semua bhn nih ayak k..

bhn C: telur 4 bj (blender jer) gred A

Cra2 bt:
satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A....secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...bila dh sebati....taruk jer dlm loyang yg dsapu myk....n kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang)...klu nk test cucuk ngan lidi klu x melekat kira msk le...(balut tutup pengukus ngan kain/aluminium foil

*p/s...loyang 2 kena panaskan dl sblm mskkan adunan kek td.. topping mudah jer...serbuk koko + susu pekat + susu cair + secubit mentega = msk cr double boiler hingga sebati cmua bhn2 td....(agak2 je)..



Selamat mencuba...



Sunday, October 06, 2013

Nasi Goreng Cili Hijau



Menu ni saya buat malam semalam.. memandangkan seharian berjalan semalam so malam buat yang ringkas2 je lah..

Nasi goreng cili hijau ni, buatkan saya terkenang masa sekolah dulu.. makcik kantin ada buat memang feveret saya la.. beza cili hijau ngan cili padi hijau tau.. rasa dia tak sama.. dari segi pedas dan cili hijau ni rasa masam sikit so bile makan ngan ikan bilis tu memang ngam lah.. 


Ha.. tu la rupanya.. tak berapa nak jelas..amik memalam gambar pun kelam malam.. tapi jadi la dari takde kan? hahaha..tu pun gambar ni aku amik dari instagram aku.. keke..  untuk resepi rujuk gambar tu ye..Hidangan ni untuk satu mangkuk nasi (dalam 2-3 orang makan la),  semua tu di tumbuk kasar/halus terpulang, pastu goreng.. yang takde dalam gambar tu adalah kiub pati ikan bilis.. ni la dia nyer rahsia.. bila bahan tumbuk/kisar tu dah berbau harum, masukkan kiub ni.. 1 je.. gaul rata, masukkan telur, pastu masukkan nasi.. gaul rata.. siap. Tak perlu garam, perasa seme da.. nak sedap lagi.. goreng ikan bilis pastu tabur ke kat nasi goreng kita. 




Wednesday, October 02, 2013

Berlado Ikan Kembung


Assalammualaikum.. selamat hari rabu hehe.. hari ni agak sibuk.. anak lelaki saya pepagi dah kena neb sebab kahak dia dah banyak sangat sampai tak bole nak bernafas dengan betul.. sian anak ibu.. lekas2 sembuh ye..

Oh ye.. hari isnin hari tu saya cabut gigi kan? keke.. lepas cabut tu sakit kejap je.. pastu dah tak sakit da.. lepas ni tak takut lagi la nak ke klinik gigi hehe.. harap2 takde lagi la ye..

Hari ni masak yang ringkas2 je.. masak berlado ikan kembung, ni memang feveret cik abang.. tiap kali makan dia akan reminisce zaman kanak2 dia, mak kawan dia selalu masak lauk ni dan dia masih teringatkan betapa sedapnyer masakan makcik tu.. eh.. ni nak kata masakan aku tak sedapkah? hahaha.. xder lah.. dia kata.. air tangan tak sama.. menu sama.. end product memang beza.. wah.. kemain lagi term marketing hahaha...

Nak kawankan dengan sambal berlado ni.. aku masakkan kangkung goreng belacan sikit.. 

Senang je nak masak berlado ni ha.. sambal ni bole apply kat apa2 yang korang suka.. ayam, daging, terung macam2 lagi lah.. cuma yang bezanyer setengah orang suka pedas manis, ada yang pedas menyengat.. ada yang ala2 je.. hehe.. macam aku suka pedas menyengat.. tapi cik abang tak tahan pedas so aku medium kan tahap kepedasan..

Ni resepi kalau nak cuba.

Bahan macam biasalah aku ni main agak2 je... untuk menu ni aku guna 5 ekor ikan kembung besar:

Bahan Kisar:
1 Biji bawang besar
5 Batang cili hidup (merah)
5 Biji cili padi merah (kasik pedas sikit) *optional
1 Biji tomato *sedang2 je

Lepas gorengkan ikan garing2.. keluarkan minyak ikan tu sikit.. tumiskan bahan kisar hingga garing.. masukkan garam, gula dan perasa. Cukup rasa, tutup api. Siap!
Curahkan atas ikan :)

Selamat Mencuba!
terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..