Saturday, June 18, 2011

Puding Tembikai

erm..ni puding pertama aku cuba sejak2 kawin ni..ha.puding ni mme senang nk buat cuma perlu ada kesabaran sbb nk melapisnya tu x tahan...nak tggu keras lah..tp apa pun sanggup sebab puding ni memang sedap....ni resepi dari kak azlita aziz...walau x berapanak jadi..tp bole lah...



puding ni memang sedap. lemak ...bole mencuba resepi ni:

Puding tembikai

1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm)
2 keping roti gardenia
6 cawan air
1 1/2 cawan gula (kurangkan kalau x suka manis) ita letak 1 1/4 cwn
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau- dipotong kecil (utk dibuat biji tembikai)
*kalo takde cincau, ambik sikit agar2 tu, warnakan hitam, bila beku, potong kecik2

Rebus agar2 ngan air..
Bila sudah larut masukkan gula..
Apabila mendidih masukkan mentega..
Kemudian masukkan susu..
Ambil sedikit adunan agar2 ni kemudian blendkan ngan roti sampai sebati..
Kemudian tuang semula kedalam agar2 tadi..kacau rata...
Dlm bekas lain bubuh sedikit warna hijau..masuk ke dalam loyang...jangan banyak sangat cukup untuk buat kulit dia je...biar beku skit je jangan beku sangat nnt x melekat pulak bila bubuh warna lain..
Lepas tu letak adunan plain untuk buat kulit yang warna putih pulak...biar beku sedikit..
Kemudian letak adunan warna merah pulak...
Tabur cincau untuk buat biji tembikai..biar beku betul2...sedap dimakan sejuk2.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..