Thursday, January 10, 2013
Kerutuk Ayam
Assalammualaikum.. lama dah.. saya tak update.. agak sibuk sikit.. hari ni saya update.. Kerutuk Ayam.. ada yang sebut kerutup.. tak kisah la yang mana.. janji sebutannya lebuh kurang..
Ni kira first time saya masak lauk ni.. selama ni makan kat kedai tak tau la pulak .. namanya kerutuk keke.. nampak benau lapau.. hahaha.. pertama kali masak.. sedap jugak.. ye lah.. asik masak sambal, asam pedas.. goreng ayam.. tu je la ulang tayang.. ari ni try masak ni.. nanti bole cuba lagi..
Memula tu rasa cam .. susah ke mak buat.. ye lah.. saya ni kalau bahan2 nya susah2 dan saya tak kenal.. memang la saya tak jadi buat.. dan saya sebolehnya akan cari resepi yang agak sama tapi mudah sikit..
Saya dok Google.. resepi seme lebuh kurang sama.. so belek2 oh.. takde lah susah sangat..kekeke
Meh kita cek resepi..
Bahan:
Ayam (di kerat2 12)
Bawang merah(sebiji yang besar)*
Bawang putih (4 ulas)*
Halia( dalam besar ibu jari)*
Cili kering (ni dalam 2 sudu besar)
Santan pekat
Gula merah/melaka/pasir *ikut rasa
Perasa
serai dititik
Rempah sekawan
Rempah kerutuk
Bahan bertanda* dikisar ye.
Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan rempah sekawan dan bahan kisar serta serai, gaul rata.. tumis hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan rempah kerutuk. Gaul rata. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sedikit air. Masukkan ayam. Biar seketika. Masukkan santan pekat. Biar mendidih. Masukkan garam, gula dan perasa. Biar kuah agak pekat dan ayam dah masak. Siap!
makan dengan nasi panas.. terbaikk!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..
nampak pun dah sedap, nak try jugak la nnt tapi rempah kerutuk tu... payah pulak nak cari.
ReplyDeleteoh.. terima kasih Nastyna.. rempah tu saya jumpa ari tu kt kedai runcit ala..cap adabi kot.. cuba la cari.
ReplyDelete