Assalammualaikum....
Lama da tak bersiaran.. cheeewah!! keke.. sebenarnya saya agak sibuk.. resepinya ada tp nak mengupdate tu selalu tak berkesempatan (alasan...hehehe..bile penyakit M melanda) ok lah hari ni saya masukkan entry memasak saya.. Cantonese Kuey teow.. feveret anak dara saya.. kalau buat ni byk dia makan..siap hirup2 lagi.. resepi ni saya main bedal je.. keke.. org kata main agak2 je.. alhamdulillah jadi..
Sumber: Nora ( Dunia Kecil Kita)
Bahan: (1 atau 2 org makan)
Semangkuk kecil/sederhana besar Kuey teow
3 ulas bawang putih ditumbuk
isi ayam/daging ( byk mana terpulang)
udang ( kalau nak)
Sawi
3 Sudu kicap manis
sebiji telur
Fish Ball/ Fish Cake (byk mana terpulang)
Daun Bawang ( di kerat besar2)
1 Sudu kecil
Garam
sedikit pati ayam
Sedikit tepung jagung ( 1 sudu.. bancuh bersama air..sikit je air tau!)
Cara:
1. Kuey Teow dibasuh (letak dlm mangkuk)
2. letak Kicap manis.. gaul rata..
3.Panaskan kuali.. goreng seketika ( kejap je..) angkat dan ketepikan
4. Kuali yang sama..panaskan minyak
5.Masukkan bawang putih..tumis hingga naik bau
6.Masukkan isi ayam...gaul rata..
7.Masukkan udang gaul rata
8.Letak sikit air (sikit jer nk buat kuah)letak minyak bijan
9.Masukkan sawi. garam dan kiub pati ayam.. gaul rata
10. Letak fish cake dan fish ball
11. Masukkan tepung jagung.. gaul rata
12. rasa garam..kalau ok
13. Pecahkan telur..tutup api..gaul dlm kuah tadi (gaul 3 kali je tau..kalau x telur tu hancur)
14.Dah siap.. curahkan didalm mangkuk kuehy teow tadi.. taburkan daun bawang
Siap.. Cubalah sedap!!
No comments:
Post a Comment