Kari Ayam
Bahan:
Ayam ( di potong kecil)
Bawang Merah
Bawang putih
Halia (1 inch )
Daun kari
Serbuk kari Babas (ayam dan daging) *serbuk kari dibancuh sikit dengan air*
Santan ( saya guna santan pekat)
Garam
Kentang
Garam
Perasa
Cara:
1. Bawang merah, bawang putih dan halia di blend halus
2. Panaskan minyak
3. Masukkan daun kari
4. Masukkan bahan blend (gaul rata) sampai naik bau
5. Masukkan rempah kari ( saya suka letak banyak, nak kan rasa kari kaw.. hehe)
6. Gaul rata .. tumis hingga pecah minyak
7. Masukkan kentang.. letak air secawan (gail rata.. masak hingga kentang agak empuk)
8. Masukkan ayam (gaul rata) masak dalam 5 minit
9. Masukkan santan pekat tadi..
10. Letak garam dan tomato.
11. Tutup api
nota: Kalau nak masukkan 1 sudu serbuk cili atau chili paste pun bole. Masa bahan blend dah naik bau masukkan chili paste dan serbuk kari.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment