Tuesday, September 11, 2012
Keropok Isi Ketam
Ha.. keropok isi ketam.. menarik kan bunyinya? hehehe... yang benornya ari tu masa beli barang dapur ter'amik' plak crabstick ni.. bila time nak masak.. nk buat apa ye dengan crabstick ni? teringat masa raya aritu ada jalan raya di rumah sedara.. ada keropok ni.. kemain makan anak2 aku.. wah! sedap nampaknya.. tanya ngan tuan rumah.. dia kata keropok ni kawan dia bagi dari Brunei.. oh! jauhnya.. pastu tuan rumah kata lagi.. nak buatnya senang sesangat! So dia bagila resepinya..
Meh kita cek resepi:
Bahan:
1. 1 bungkus crabstick (12 stick) *dapat sikit je.. kalau nak buat le lebih
2. sedikit tepung gandum
1. Crabstick tu kita carik2 kan.. (cara saya, saya potong pepanjang lagi senang nk carik hehe)
2. Crabstick yang dah di carik2 tu gaulkan dengan sesudu atau lebih sikit je dengan tepung gandum.. bukan apa nak bg dia bederai nanti bila nak goreng. Jangan banyak2 cam nak buat salut tepung tu ye.. agak2 je.
3. Guna minyak yang banyak bila dah panas masukkan crabstick tadi. Masuk sikit dulu ye.. test market camne hehehe
4. Goreng sampai kekuningan. Angkat dan toskan.
5. Bila dah sejuk, bole simpan dalam bekas.
Cuba lah! memang sedap :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..
assalamualaikum.. salam kenal ye.. :)
ReplyDeletewahhhh jalan2 terjumpa kopok ketam ni plak.. cam best plak.. pernah try cucur ketam.. kopok ketam ni plak nanti nak try.. mekasih shared.. :)
ReplyDeletewaalaikumsalam jassnani.. sama2.. cubalah.. sedap!