Assalammualaikum.. pagi ni saya bikin roti boyan.. hehehe... tak pernah rasa dan tak tau pun pernah ada roti camni.. haaa.. kan.. sampai camtu sekali.. camne plak bole nak ter'buat' nih? hehehe..
Beberapa hari lepas, saya ada tengok satu rancangan masakan, dari Indonesia dan ada dibuatnya roti nih... nampak sangat menyelerakan.. Roti boyan.. sedap ke?.. so dengan perasaan yang membuak-buak hahaha.. aku dok meng 'goggle' la resepi.. bahannya sangat2 mudah! Senang je buat ni.. so aku salin resepi dari blog ni.. Diari MamaElla.. guna minyak sapi.. ha.. kebetulan belen2 buat nasi minyak aritu ada lagi.. so hari ni baru le nak buatnya...
Kalau nk rasa dengan lebih mendalam lagi.. hehe.. meh kita belek resepi ni.. terima kasih mama.. kongsi resepi yang mudah dan sedap nih!
Roti Boyan
Resipi nya:
300 gm Tepung gandum (saya buat separuh adunan)
2 sudu makan Minyak sapi -dicairkan (1 sudu.. lebih2 sikit hehe)
1/2 cawan air suam suam kuku (saya agak2 sukatan ni)
Sedikit garam dicampur ke dalam air suam
Cara-cara nya:
1 Campurkan Tepung dengan air suam dan uli sedikit kasi rata dan diikuti oleh minyak sapi yang telah dicairkan.
2 Uli sampai ianya lembut dan biarkan ia nya sebentar.
3 Bagikan adunan ini dalam berat 25 gm Sebiji dan mulalah mencanaikan nya selebar dan seluas yg anda bulih lakukan, ambil isi kentang dalam dua sudu makan dan letakkan ditengahnya.
4 Lipatlah dengan kemas dan susun didulang yg ditaburkan sedikit tepung.
5 Panaskan kuali dan gunakan api yang sederhana dan minyak yang banyak supaya bila menggoreng ia terendam.
6 Bila kedua belah sudah cukup garing , angkat dan toskan kedalm pinggan serta sajikan dengan sambal tuumis pilihan anda... (saya cicah ngan kari ayam semalam .. sambal malas nak buat kekeke)
P/s: Adunan ini Mama dapat 7 keping Roti Boyan.... (saya buat kecik2 budak senang nak pegang dan makan.. saya dapat dalam 8 ketul)
Isi Roti Boyan
7 biji kentang size besar - dikupas dan direbus sampai lembut (saya guna 2 biji je)
3 Biji telur size besar (1 biji telur je)
Sedikit lada sulah dan garam
sedikit daun bawang dan sop - dimayang halus atau kasar
1 Biji Bawang besar - Dihiris halus (saya 1/2 biji bawang)
Cara-caranya:
1 Tos kentang yang sudah lembut, lalu dilenyek-lenyekkan sehingga halus.
2 Masukkan garam, lada sulah dan telur kedalam nya.
3 Kacau sehingga ia nya rata, lalu masukkan daun sop/bawang serta hirisan bawang besar.
4 Siap letakkan ketepi.
Cubalah sedap! hehehehe
Telur tu nk direbus dulu ke? Or cmne
ReplyDelete