Wednesday, April 18, 2012

Ayam Seri Harum




Assalammualaikum.. salam rabu ... haha..  Ok lah masa jenjalan kt dapur kak nor Secubit Garam.. ternampak pulak kak nor masak Ayam Seri Harum.. meleleh air lir tengok nyer.. terus lah .. aku ke dapur cek ada tak bahan2 nak buat nih.. selak punyak selak .. ada lah pulak.. aku pun mulakan la operasi memasak Ayam Seri Harum ni.. memang sedap kak nor.. makan lak ngan panas.. pergh!! cik suami siap bawak bekal lagi gi opis.. hehehe.. terima kasih kak nor untuk resepi yang mabeles ni.. kak nor nya ayam seri harum nampak can cekelat2 merah.. aku nyer cam kaler oren merah.. hahaha.. naper ek? banyak nau kunyit or santan terlebih sudah.. hahaha.. apa pun rasa dia memang sedap.. ada rasa cam rendang gitu .. izinkan saya share kat sini ye.. 


Moh kite ke resepi..




AYAM SERI HARUM

AYAM SERI HARUM

Bahan:
3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~
2 sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar *
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1in halia*
1 in kunyit hidup* (* diblend)
2 batang serai ~ diketuk
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 kpg asam keping
3 helai daun limau purut ~ dicarik
garam dan gula
1/2 kiub pati ayam
minyak

Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
Masukkan santan, air dan asam keping.
Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.









No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..