Daging berlado ni, memang dah lama nak buat.. sebelum ni pernah buat tapi resepi ni yang paling mudah dan cepat ! Yang paling penting sedap!!!sama rasanya macam kite gi kedai nasi padang tu.. hehe Kalau cik suami ke Wong Solo tu.. dia mesti order ni.. tp di panggil Empal Sapi.. hehe.. Masakan ni memang popular kat kedai Nasi padang lah.. kalau gi mesti ada.. kalau tak ngan daging, ngan paru lah , telur rebus tak pun ayam..hehehe
Saya amik resepi dari SINI .. kat SINI pun..terima kasih untuk resepi ni ye.. izinkan saya share kat sini pulak..
Resepi: Daging berlado
Resepi dari: Kak Ummi
Sumber:Nora@DuniaKecilkita
Bahan:-
• 500 gm daging batang pinang *saya guna daging bahagian mana tah.. hehe.. and sikit je saya buat
• 1/2 - 1 sk. garam
• 1/8 sk. serbuk kunyit
• 4 ulas bawang putih - tumbuk halus
• 500 ml air
• Minyak untuk goreng
• 1 sudu besar jus limau nipis *saya tak letak
• 1 biji tomato (di potong dadu) *ni saya tambah
• 1 biji kentang (di potong bulat dan digoreng garing)*ni saya tambah
Bahan Ditumbuk Kasar:-
• 250 gm cili hidup merah (akak guna 4 biji cili merah + 4
tangkai cili padi merah)
• 150 gm bawang merah (akak letak 5 biji)
• 1/2 - 1 sudu kecil garam
Cara Memasak:-
1. Potong-potong daging ukuran 1x5x5 cm, kemudian
bersihkan dan tos. Gaulkan dengan garam, serbuk
kunyit dan bawang putih. Perap 15 - 20 minit.
2. Letakkan daging dalam periuk/pan yang lebar dan
tuangkan air tadi separuh. Jerang di atas api kecil dan
tutup periuk. Biarkan air mengering dan daging empuk.
Kalau belum cukup empuk, tambah air secukupnya dan
masak lg hingga daging empuk. Angkat dan toskan.
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali, masukkan
daging tadi dan goreng hingga kecoklatan tapi
jangan terlalu kering/garing. (Boleh goreng sikit2..)
Angkat dan toskan.
4. Kemudian dalam kuali yang lain, panaskan lebih kurang
150 ml minyak. Tumiskan bahan tumbuk kasar
hingga naik bau dan harum. Biarkan cili masak dan
pecah minyak.
5. Masukkan jus limau nipis, kacau rata. Masak hingga bau
menyengatnya hilang, seimbangkan rasa dan
matikan api.
6. Masukkan daging tadi dan gaul rata2. Angkat segera.
Sumber : Kak Ummi
Cubalah memang sedap!! makan lak ngan nasi paneh.. pergh!! hehehe
No comments:
Post a Comment