Monday, April 02, 2012

Pengat pisang


Bahan:

Pisang nangka
Biji Sagu
Gula melaka
Gula pasir
Garam
Santan
Air
Daun Pandan

Cara:
Masukkan air sikit dalam periuk (sebab saya guna santan pekat) , masukkan gula melaka, dan sagu. Biar sampai sagu tu kembang dan masukkan pisang, santan, gula pasir kalau kurang manis, daun pandan dan garam secubit.. biar seketika.. Siap!!!!



***jumlah bahan agak2 la ye..


2 comments:

  1. Assalamualaikum Nora,
    pengat pisang memang evergereen... dari dulu, kini dan selamanya, tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas...hidangan pencuci mulut warisan berzaman!

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam.. memang pun.. pencuci mulut nak2 makan sejuk2 wahhhhhh.. mcm aiskrim.. hehe..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..