Monday, April 16, 2012

Asam Tumis Ikan Tenggiri



Asam tumis ikan tenggiri ni saya masak masa adik2 saya datang umah hari tu.. senang dan cepat je. Orang Melaka standard la.. mesti ada menu ni. Kalau orang luar akan panggil asam pedas tp kami orang melaka panggil Asam tumis.. kalau masak ce cair camni.. kalau guna daging kami panggil Grang Asam .. hehehe.. pelik kan? hahahha.. 


Ok la malas nak membebel lagi.. meh kiter cek resepi 




Sumber: Nora@DuniaKecilKita


Bahan:  (jumlah bahan agak2 ye)


Ikan tenggiri (ikan apa pun boleh)
Bawang merah *dikisar
Bawang putih *dikisar
Kunyit Hidup (dlm 1/2 inci je.. jgn bebanyak nanti pahit) *dikisar
belacan (besar ibu jari) *dikisar tp kalau tak nak bubuh pun tak pe
Cili kisar ( dlm 2/3 cawan)
Air asam jawa
Air 5 cawan
Garam
Perasa


Cara:
Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.. masukkan air asam jawa sikit dan letak air . Biar Hingga mendidih. Masukkan ikan. Bila dah mendidih je letak garam dan perasa. Letak bendi atau terung . Biar mendidih. Siap!

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..