Saturday, April 21, 2012

Daging Berlado



Daging berlado ni, memang dah lama nak buat.. sebelum ni pernah buat tapi resepi ni yang paling mudah dan cepat ! Yang paling penting sedap!!!sama rasanya macam kite gi kedai nasi padang tu.. hehe Kalau cik suami ke Wong Solo tu.. dia mesti order ni.. tp di panggil Empal Sapi.. hehe..  Masakan ni memang popular kat kedai Nasi padang lah.. kalau gi mesti ada.. kalau tak ngan daging, ngan paru lah , telur rebus tak pun ayam..hehehe

Saya amik resepi dari SINI .. kat SINI pun..terima kasih untuk resepi ni ye.. izinkan saya share kat sini pulak..


Resepi: Daging berlado
Resepi dari: Kak Ummi
Sumber:Nora@DuniaKecilkita


Bahan:-
•    500 gm daging batang pinang *saya guna daging bahagian mana tah.. hehe.. and sikit je saya buat
•    1/2 - 1 sk. garam
•    1/8 sk. serbuk kunyit
•    4 ulas bawang putih - tumbuk halus
•    500 ml air
•    Minyak untuk goreng
•    1 sudu besar jus limau nipis *saya tak letak
•    1 biji tomato (di potong dadu) *ni saya tambah
•    1 biji kentang (di potong bulat dan digoreng garing)*ni saya tambah






Bahan Ditumbuk Kasar:-
•    250 gm cili hidup merah (akak guna 4 biji cili merah + 4
     tangkai cili padi merah)
•    150 gm bawang merah (akak letak 5 biji)
•    1/2 - 1 sudu kecil garam





Cara Memasak:-
1.    Potong-potong daging ukuran 1x5x5 cm, kemudian
       bersihkan dan tos. Gaulkan dengan garam, serbuk
       kunyit dan bawang putih. Perap 15 - 20 minit.
2.    Letakkan daging dalam periuk/pan yang lebar dan
       tuangkan air tadi separuh. Jerang di atas api kecil dan
       tutup periuk. Biarkan air mengering dan daging empuk.
       Kalau belum cukup empuk, tambah air secukupnya dan
       masak lg hingga daging empuk. Angkat dan toskan.
3.    Panaskan minyak yang banyak dalam kuali, masukkan
       daging tadi dan goreng hingga kecoklatan tapi
       jangan terlalu kering/garing. (Boleh goreng sikit2..)
       Angkat dan toskan.
4.    Kemudian dalam kuali yang lain, panaskan lebih kurang
       150 ml minyak. Tumiskan bahan tumbuk kasar
       hingga naik bau dan harum. Biarkan cili masak dan
       pecah minyak.
5.    Masukkan jus limau nipis, kacau rata. Masak hingga bau
       menyengatnya hilang, seimbangkan rasa dan
       matikan api.
6.    Masukkan daging tadi dan gaul rata2. Angkat segera.

Sumber : Kak Ummi


Cubalah memang sedap!! makan lak ngan nasi paneh.. pergh!!  hehehe

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..