Friday, April 13, 2012

Daging Kurma



Sumber:Nora@Dunia Kecil Kita



Bahan:




Daging ( di potong kecil)
Bawang Merah
Bawang putih
Halia (1 inch )
Serbuk Kurma Babas (ayam dan daging) *serbuk kari dibancuh sikit dengan air*
Santan ( saya guna santan pekat)
Garam
Kentang
Garam
Perasa


Cara:


1. Bawang merah, bawang putih dan halia di blend halus
2. Panaskan minyak
3. Masukkan bahan blend (gaul rata) sampai naik bau
4. Masukkan rempah kurma ( saya suka letak banyak, nak kan rasa kari kaw.. hehe)
5. Gaul rata .. tumis hingga pecah minyak
6.  Masukkan daging (gaul rata) masak dalam 5 minit ~letak air secawan
7.  Masukkan kentang..  (gaul rata.. masak hingga kentang agak empuk)
8. Masukkan santan pekat tadi..
9. Letak garam dan tomato dan cili
10. Tutup api

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..