Thursday, April 26, 2012

Sagu Gula Melaka



Sekarang cuaca tak menentu.. kejap hujan kejap panas..  kenkadang tu tiba2 hujan selebat lebat.. tapi adalah dalam 5 minit.. pastu senyap je.. hehehe.. orang kata tu hujan asid ye.. Hujan yang dibenihkan di awan, sebab cuaca yang panas..hahahaha.. ye ke? orang kata la.. hehehe... petang ni panas sangat so sempat buat sagu gula melaka ni.. memang sejuk je masuk tekak.. buatnya mudah dan tak banyak modal.. hehehe


Resepi nya:


Ambil sagu dalam 2 cawan , rendam dan biar kembang. Panaskan air dalam perik kecil..biar mendidih masukkan biji sagu tadi. Masak hingga dah tak nampak mata lagi.. ape tu? sagu ni atau orang paggil sagu mata ikan. Masak hingga jadi jernih . Toskan, lalukan air sejuk bagi hilang kanji tu.. pastu letak la dalam mangkuk kecil atau besar pun bole.. simpam peti ais. 


Pastu boleh lah mula memasak kuahnya. Amik santan , garam dan sikit air panaskan dalam periuk. Simpan peti ais. Untuk kuah gulanya pulak.. amik gula melaka (gula merah pun bole tp nanti takdelah melaka tu..hehe) msaukkan dalam periuk ngan secawan air, kalau tak cukup manis tambah gula sikit dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Biar sejuk kejap simpan peti ias jugak. hahaha.. semua simpan peti ais.. bukan apa nanti sejuk je.. sagu kita tuh.. 


Dalam sejam, keluarkan sagu dalam mangkuk kecil, letak sikit santan dan gula merah. Siap!

2 comments:

  1. sedapnya kalo dapat makan waktu cuaca tengah panas

    ReplyDelete
  2. ye.. putri ..memang sedap!! makan tu sampai tertutup mata lah.. heheh

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..