Ok la semalam abang saya berbuka puasa di rumah saya..isteri nya berpantang di kg so semalam dia pun dtg lah kerumah saya..dia minta saya buat nasi bukhara dan Daging Goreng Halia dengan minyak bijan..so saya buat lah semalam...
Untuk daging goreng halia dengan minyak bijan ni saya amik resepi dari dapur Kak Nor Secubit Garam..memang sedap lauk ni..mcm rasa kt kedai punya lah...abang saya kemain suka lagi...hehehe..siap mintak resepi..untuk resepi asal bole tengok di SINI..izin saya share kt sini pulak ye..
DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar minyak bijan
~~~ * ~~~
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1in halia muda ~ dihiris
1/3bj capsicum merah ~ dipotong panjang/dadu
1/3bj capsicum hijau ~ dipotong panjang/dadu
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak bijan
sedikit air
sedikit garam
daun bawang ~ dipotong 1in
minyak secukupnya
Cara:
Perap daging seketika bersama tepung jagung dan 1 sudu besar minyak bijan.
Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 1 min. Angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar.
Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
Masukkan bawang besar, halia dan capsicum. Goreng seketika.
Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, minyak bijan dan sedikit garam.
Goreng sekejap dan masukkan sedikit air (lebih kurang 1/4 cawan)
Masukkan daging yg dah digoreng tadi dan kacau.
Bila kuah hampir kering masukkan daun bawang.
Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan panas2.
alhamdulillah.. mekasih sudi cuba resipi daging ni.. senang hati bila org suka dgn rasanya :)
ReplyDeletehehe....ye kak nor...memang sedap da jadi lauk feveret skg nih..
ReplyDelete