Sunday, July 17, 2011

Asam pedas daging

Assalammualikum..selamat tengahari

Ape menu ari ni?...hmm..ari ni saya ke rumah kakak so xder la masak tengahari...menu ni saya buat bberapa hari lepas..hari ni baru nak masukkan entry nyer.. menu ni feveret ayah saya..lada hitam dan wangi daun kesum..


oklah jom kite tgk bahan2:

Daging (byk mana terpulang..di hiris nipis, dibasuh dan toskan)
Daun kesum (20 sen)
Bawang besar (1 biji)*
Bawang putih (2 biji)*
Kunyit hidup (1 inci)*
Belacan (1 inci)*
serai (1 batang di ketuk)
Halia (1 inci)*
Lada hitam (2 sudu..kalau nk pedas bubuh lebih)
Cili kisar (2 senduk)
Air asam jawa (2 sudu)
Air (2 1/2 cawan)
Garam
Perasa

bahan yg bertanda (*) sila blender atau tumbuk


Cara:
-panaskan minyak
-masukkan bahan yg di blend bersama daun kesum dan lada hitam serta serai..tumis hingga wangi dan pecah minyak
-masukkan daging..gaul rata..masukkan air sikit untuk melembutkan daging
-masukkan air asam jawa
-gaul rata dan masukkan air
-masukkan garam dan perasa
-biar mendidih...siap



No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..