Tuesday, July 26, 2011

Kuih Lopes

Selamat petang...

menu petang saya..dah lama tak makan..itulah beli dgn sendiri buat memang lain...sebab rasa macamana yg kiter nak...saya suka pulut yg agak lembut..so senang sikit nak makan..kalau tak keras kejung macam yg beli kat kedai tu..ha..pastu sebuk nal cari pencungkil gigi..ada lah nasi pulut yang terselit dicelah gigi..hehe saya lah tu...so kali ni saya buat agak lembut senang je nk makan..hehe resepi ni saya amik dari my resepi...terima kasih untuk tuan punya resepi tulip 77.. kalau nk tengok resepi asal di SINI...


tengok tu...bile dah sira ngan air gula

Jom kite cek resepi:

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar) *saya tak letak..saya guna pandan paste jadi santan 2 1/2 cawan
1 st air kapur
1/2 st garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
*** air gula ***
3 ketul gula melaka
5 sb gula
3 cawan air
Cara-cara

Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
*** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.


Cubalah..bole buat masa bulan puasa nanti..

3 comments:

  1. salam kunjungan..singgah follow..singgah la ke http://fizadamiaresepi.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. salamfiza..thanks follow..i will follow u..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...cantik blog..terima kasih sudi berkunjung ker blog kita yer.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi membuka blog yg x seberapa nih..