assalammualaikum..
erm..hari ni bawak lil' umar gi klinik ibu anak..punya la ramai orang..habis checkup semua lebih kurang kul 12.30..so cik suami tanya nak makan apa tghari nih?..puas la dok fikir...nak gi makan kedai..anak yang kecik umar ni baru je lepas cucuk 3 bulan..nak bg dia rest lah...ptg ni rasa2 badan dia dah dedar mcm nak demam..apalagi kasi ubat lah..sian anak ibu..cepat baik ye...
ha..gi ke topik mkn tghari plak..puas pikir..hmm..mk kt rumah je la...ok..belek2 isi2 peti ais..ada ayam..cili padi..hmm...masak ayam penyet la...senang je...so apa lagi buat lah ayam penyet ni...resepi da lama amik dari My Resepi...rata2 semua memuji..erm..kena cuba nih...
maka terhasillah nasi ayam penyet nih..memang tidak mengecewakan...sedap..menjilat jari..hihihi...nama penyet tu..beselah ayam yg selepas di goreng di tumbuk sikit...
ni la resepinyer:
Bahan untuk ayam penyet:
Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.
cara:
Untuk Ayam Penyet
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras. ( tak guna tepung beras..lupa tp sedap jugak)
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
ni lah rupa nya selepas di goreng..nyummm
Bahan untuk sambal:
Sedikit minyak masak
10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil/merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4 (rasanya elok kurangkan ke 3 atau 4 biji..kalau byk rasa masam tomato kuatlah)
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
3 sudu gula merah/secukup rasa
Cara untuk sambal:
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
Masukkan gula merah dan gaul rata.
Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan
Untuk lebihan air rebusan ayam kita buat sup:
Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Bahan untuk nasi: (aku x buat)
3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
3 ulas bawang putih
satu btg kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit butter
garam
kiub pati ayam/daging
6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
caranya:
Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.
Cubalah..memang sedap...terutama ayam goreng..fuhh..terangkat...
No comments:
Post a Comment