Assalammualaikum..
lagi beberapa ari dah nk puasa..pening pikir nk masak apa masa berbuka..ye lah tekak org puasa semua nk mkn...yg pasti air sejuk mesti ada hehehe...kurma xde peminat kt umah ni so xkn ada...nasi paling utama..sahur pun sama tp pernah saya dan suami lewat bangun..xsempat nk buat ape2..masak maggi je..hihi..punya lh pedih perut...nk buat mcmana...salah sendiri..
oklah kita balik ke pangkal jalan..menu ni saya masak masa ari ahad aritu...pd pendapat saya lauk ni seakan rendang yg tak pedas..anak kecik bole mkn tak pedas langsung...cik suami puji sedap..wah..bole buat lg ni...resepi ni saya amik dari myresepi..resepi dr fidadaud...memang sedap lauk ni...resepi asal bole cek kt SINI.. izin share kt sini pulak ye..
jom cek resepi:
1 ekor ayam (Dipotong 8,10 atau 12)
30-40 gm ketumbar - dikisar halus
1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
6 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
Kunyit - sebesar saiz ibu jari
1 batang serai - dititik
3 sudu makan gula
Garam - secukup rasa
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-cara
Panaskan minyak. Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk. Masukkan bersama ketumbar, jintan putih dan serai.
Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati.
Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.
Masukkan air. Gaul lagi.
Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.
P/S: Boleh juga gantikan ketumbar/jintan putih kepada serbuk ketumbar/jintan putih. Jika malas nak menumbuk, boleh juga dikisar.
cuba lah...
No comments:
Post a Comment