hai..
seperti gambar kt bawah ni..rasanya ramai yg da tau..just nak kongsi kan kt sini..kuih pertama aku buat masa zaman kecik2 dulu....tp mak duk tepi lah..mengajor..hehe..memang senangs gt...
dan yang paling penting sedap..manis tambah lemak dari kelapa parut tu..fuh..buat minum petang..cik asben mkn kemain byk lagi...hehe..sonok rasa..nanti ibu buat lagi eh...
bahan: (ikut sukatan sendiri syr..nak byk bubuh byk..camtu..sebab aku pun agak2 je)
tepung pulut
air
pewarna hijau (optional)
gula melaka( di sagat2 kasi halus ..guna pisau je...)
daun pandan (di basuh dan diikat)
garam
kelapa parut (amik yg putih shj)
cara:
-tepung di campur ngan air..masuk sikit2 air..gaul ngan..sampai adunan dah x melekat lagi kt tangan,,jgn sampai keras sgt..agak leh bentuk tu..bole ah tu..then letak pewarna..dlm 1 sudu teh gitu..gaul lagi...
-pastu buat bulat2 besar tu agak2 la...then tekan dgn ibu jari kt tgh jgn sampai berlubang...masukkan bula melaka kt lubang tgh tu..pastu tutup balik guna kaedah buat bulat2 tadi...
-panaskan air masukkan daun pandan
-bila air mendidih masukkan adunan onde2 yg dah siap tadi..
-bila onde2 tu terapung keatas..tu tanda dah masak
-angkat golek2kan kt atas pasrutan kelapa yg dah dibubuh garam sikit..
-siap...
No comments:
Post a Comment