selamat petang...
Aina dok mintak donut da beberapa ari ni so semalam gi blog izah daut jumpa plak resepi donut..fuh...punyalah tertarik..terus amik resepi buat ari ni..memang tersangat gebu...aku bg 5 bintang...hehehe...bole tgk resepi asal di sini.. izin share kt sini plak ye..
Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )
3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
*kurangkan susu segar kerana doh agak lembik
*kurangkan susu segar kerana doh agak lembik
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening/butter
5 cawan tepung gandum
Minyak untuk menggoreng
Topping:
1/3 cup butter
2 cups confectioners' sugar
1 1/2 teaspoons vanilla
4 tablespoons hot water or as needed
Cara-cara
Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas
selamat mencuba
Alhamdulillah menjadi... Sedap.. Gebu... ^_^
ReplyDeleteye ker?ha,,seronok rasa orang cuba dan jadi..sedap kan!
ReplyDelete